bewoner in beeld
Els van der Horst
Jacob Catsstraat 47
Wist je dat het pand op de hoek van de Jacob Catsstraat en de Anthonij Duijckstraat vroeger een kapperszaak was? Kapper Koos was een bekend gezicht in de buurt. Met zijn vrouw Els heeft hij tientallen jaren een oogje in het zeil gehouden op het plantsoen, ‘de middenstip’ opgevrolijkt met nieuwe aarde op zijn tijd en bloeiende planten. Allemaal uit eigen knip.
Kort nadat we met Koos en Els de allereerste plannen voor de vernieuwing van het plantsoen hebben besproken is Koos onverwacht overleden op 5 mei 2023. Ondanks haar grote verdriet is Els zeer betrokken geweest bij de plannen voor vernieuwing van het plantsoen.
Dit verhaal is geschreven door Els met eindredactie door Renata in juni 2024. Els is op 8 augustus 2024 overleden. We zijn heel blij dat we haar verhaal nog hebben kunnen delen als eerste in de nieuwe serie 'Bewoner in beeld.
Koos kreeg 55 jaar geleden, om precies te zijn op 16 april 1969, de sleutel van de voormalige kruidenierswinkel van Fam. Tobe (en daarvoor Fa. Moor). Hij werkte toen al als kapper bij Gerbrands aan de Oude Delft. Toen deze kapperszaak ging stoppen zag zijn moeder dit winkelpand te huur staan. Het pand werd verbouwd met vrienden en zo kon hij zijn knipkunsten voortzetten. Een paar maanden later stapten Koos en Els in het huwelijksbootje en niet veel later werden hun kinderen Petra (1970) en Koos (1972) geboren.
Koos met kleinzoon Nils
Een kinderrijke buurt met teveel auto’s
Drie jaar later konden Koos en Els het pand kopen. Els begon aan de opleiding voor pedicure om ook een steentje bij te kunnen dragen aan de hypotheek. De buurt was inmiddels heel wat kinderen rijker en de kinderen speelden veel buiten. Tussen de Jacob Catsstraat en Caspar Fagelstraat was de straat langs het plantsoen nog toegankelijk voor auto’s. Dat was voor de kinderen een gevaarlijke situatie. Els weet zich nog te herinneren dat er op een dag een jonge gast met een rotvaart met de auto aankwam. Opeens lag hij op zijn kop tussen de kapper en fietsenmaker. Een wonder dat er geen kinderen gewond zijn geraakt of doden zijn gevallen!
De weg werd een speelstoep
Gelukkig kwam er in 1978 verandering in deze gevaarlijke situatie. Een groep studenten van de TU kreeg de opdracht een speelplek voor kinderen te realiseren. Cora, de buurtwerkster van de Olofsbuurt wist daar wel raad mee en smeedde een plan met de studenten en hun coach Reinout. Het pleintje werd tijdens een festiviteit afgezet met een houten plantenbak met planten. Geen auto’s en er was feest met kraampjes en verklede kinderen. Voor het feest was een vergunning afgegeven tot 6 uur ‘s avonds. De organisatie liet uit protest de plantenbak staan, tot de politie belde naar Van der Horst: de bak moest weg of er volgden sancties. De bak belandde in de achtertuin van de Horsten en werd nog lang gebruikt als zandbak voor de kinderen, ook uit de buurt. Het resultaat van de hele onderneming was dat er een complete bestrating werd aangelegd, twee bankjes geplaatst en twee speelnietjes.
Kleine kinderen werden groot
Rond de Kerstperiode begon de kerstbomenjacht. Drie kampen in de buurt streden om wie de meeste bomen verzamelde: uit onze buurt, Westerkwartier en Olofsbuurt. De gesprokkelde kerstbomen werden in de poort bij Els en Koos gekieperd en later in de poort met garages. Het was spannend of ze niet gejat werden. Met Oudjaar gingen die bomen in de fik op de plek waar nu de elektriciteitskastjes staan. Heel riskant natuurlijk. Later verplaatste de brandplek zich naar de punt van de Caspar Fagelstraat. Daar was een bewoner niet blij mee, die had net kunststof ramen laten plaatsen. Nog één jaar gingen de kerstbomen in de brand op de plek waar nu de restafvalcontainer staat. En toen was het klaar: de buurtjongens hadden andere interesses gekregen.
Koos plaatste op 5 mei 2018 een vlag op de middenstip.
Het geld bij de gemeente was op …
Het plantsoen werd in die tijd redelijk onderhouden door tuinman Casper van de gemeente. En toen was het geld bij de gemeente op. Koos heeft aan Casper gevraagd of hij de middenstip mocht blijven opvrolijken. Die vond dat goed, hoe erg hij het ook vond dat hij het onderhoud niet meer kon doen. De gemeente maaide voortaan het gras hooguit drie keer per jaar en verder werd het een ruige boel. Tussen de verwaarloosde heggen groeiden de bomen en Els heeft inmiddels niet meer de energie om de middenstip bij te houden.
En nu neemt de buurt het over!
Nu is het plan voor vernieuwing van het plantsoen door buurtvereniging De Triangel opgezet. Laten we hopen dat het in stand blijft.